Köksrenovering del 3.

Arbetet i köket fortskrider.
Något spännande som vi upptäckte var när vi rev ner köksfläkten var att röret i taket gick rakt in i isoleringen på våningen ovanför. Så det har bara gått rätt in i kattvinden:

Men nu är i alla fall taket målat två gånger. Blev ett ordentligt lyft. Ser mycket fräschare och snyggare ut nu när vi dels har slått ihop alla plankor bättre och dels fått på en helt vit färg.

Vi har också fått ner all gammal kakel.

Vi gjorde så här:

Sedan har vi sågat ut och satt in nya board-skivor (masonit-skivor) för att jämna till väggarna igen. Susan i full fart med att spika…

Efter det så har vi smäckat upp täcktapeter.
Nu börja det verkligen kännas som att det tar form.

Vi har också sparat ett minne. Denna lilla del kommer ändå inte synas. Här kommer kyl och frys att stå. Men vi tänkte att det kan vara kul för framtida generationer att se hur köket såg ut från början när det byggdes 1966. Jag skulle gissa på att köket blev ombyggt någon gång under 90-talet då plastmattan och det kakel som nu satt över bänkar hade en typiskt 90-tals-känsla. Sedan har man lagt in ett parkettgolv senare. Kanske för 10 år sedan eller något? Inget vi vet men vi gissar så.
Därför tyckte vi det kunde vara kul att ha kvar detta:

Kökrenovering del 2,

Ja köket fortskrider. Mest med rivningsarbeten.
Det första vi skulle göra var att ta ner en del av innertaket. Några av plankorna hade kanat isär (eller inte satts upp rätt) så vi ville slå ihop spontningarna ordentligt. När vi började riva såg vi att en gammal takpanel satt kvar innan i taket. Vi bestämde oss för att riva ner det också för att kunna få tillbaka den takhöjden. Nu rör det sig kanske inte mer än 15 mm men det gjorde stor skillnad när vi väl fick ner det.

Så här fint ser taket ut utan något innertak:

Sedan var vi ju också tvungna att föreviga att vi har gjort något här i taket.

Till slut var den nyaste gamla innertaket upp igen. Och jag var jättetrött!

Köksrenovering

Just nu pågår köksrenovering här hemma.

Vi började med att ta bort de gamla parkettgolvet. Till vår förvåning hittade vi en gammal plastmatta under. Den luktade fruktansvärt illa när den kom fram i luften igen. Under plastmattan låg det masonitskivor och där under ligger råsponten. Vi hade från början hoppats på att vi kunde kanske slipat och målat råsponten, men det ser för jäklig ut. Spikar sprickor och märken från hammarslag. Istället kommer vi att lägga ett undergolv på med 10 mm spånskiva och ett laminatgolv på det. Det finns så mycket snyggare golv i laminatsortimentet. Dessutom mycket billigare.
Här är vi i färd med att jämföra tre olika golv. Vi har en vägg i tegel och här syns också råsponten och den gamla plastmattan.

Igår kväll började vi att riva. Först och främst flytta ur allt ur skåpen. Här i färd med att ta ur micron för att se hur det ser ut med elen bakom.

Sedan var jag väldigt nyfiken på hur det ser ut bakom den gamla köksfläkten och utsugningskanalen.
Notera den snygga gamla grönblommiga tapeten bakom. Kan det vara originaltapet från -66 tro?